Skoči na vsebino

NOVICA

Seznam držav, ki so zavrnila sodelovanje z ES po davčnih vprašanjih.

Dne 5.12.2017 je Evropska komisija objavila seznam držav, ki so zavrnila sodelovanje z ES po davčnih vprašanjih. Na spletni strani https://ec.europa.eu/taxation_customs/tax-common-eu-list_en je objavljen seznam teh držav, v zvezi s katerimi za enkrat ni sprejetih še nobenih sankcij. Na seznamu so države Ameriška Samoa, Bahrein, Barbados, Grenada, Guam, Južna Koreja, Macau,  Marshallovi otoki, Mongolija, Namibija, Palau, Panama, Saint Lucia, Samoa, Trinidad in Tobago, Tunizija ter Združeni Arabski Emirati.

 

Na Uradu ocenjujemo, da imajo lahko nepravilnosti ugotovljene s strani Evropske komisije vpliv tudi na področje preprečevanja pranja denarja ali financiranja terorizma. Organizacije pozivamo, da osebe, transakcije, sredstva in premoženje povezane z zgoraj navedenimi državami  obravnavajo s posebno previdnostjo ter preučijo ozadje in namen treh transakcij, vključno z izvorom premoženja.

 

 

Hkrati s  tem na Uradu ugotavljamo, da so države  Marshallovi otoki, Panama, Samoa, Trinidad in Tobago ter Tunizija že uvrščene na seznam držav s povečanim tveganjem za pojav pranja denarja ali financiranja terorizma, zato je potrebno v zvezi z njimi že sedaj izvajati nekatere ukrepe poglobljenega pregleda stranke ter obveznega poročanja nekaterih transakcij.